Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

215

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

In de geweldige actiefilm Terminator 2: Judgment Day speelde acteur Robert Patrick de rol van een meedogenloze hoogtechnologische moordmachine uit de toekomst. Om zo geloofwaardig mogelijk over te komen, trainde hij wekenlang om met vuurwapens te schieten zonder met zijn ogen te knipperen. Met resultaat, want in de uiteindelijke film knippert hij geen enkele keer. Dat is pas oog voor detail!

Robert en Bertrand is een Vlaamse stripreeks die zich afspeelt in de 19e eeuw, in de Lage Landen en Frankrijk. Hoewel de historische gebeurtenissen in de verhalen vrij correct worden weergegeven, duiken er toch elementen op die in het gekozen tijdvak niet thuishoren. Zo komen er tijdens de Slag bij Solferino auto’s in het verhaal voor, terwijl er in die periode (24 juni 1859) nog geen auto’s bestonden.

Snelle dure auto’s en dames. Soms kan het vrouwelijk geslacht het geen moer schelen waarmee je rijdt, anderen daarentegen kijken meteen al tijdens de eerste date naar het logo op je sleutelhanger.  Met een Maserati Quattroporte onder je gat zou je weleens diezelfde avond prijs kunnen hebben. Want de uitlaatfrequentie van deze bolide is 333 HZ, wat een frequentieniveau is dat vermoedelijk de seksuele opwinding bij vrouwen zou stimuleren.

Seks is leuk, maar soms ook wat kostelijk, zeker als je in India woont. Want daar kost een condoom meer dan de prijs van een prostituee. Geen wonder dat er een bevolkingsexplosie gaande is.

De eerste rubberen variant van het condoom was lang zo dun niet als nu. Het had de dikte van de binnenband van een fietsband. En dat is nog niet alles. Condooms met glijmiddel kwamen pas in 1957 op de markt. De kans op een demarrage tussen de lakens zat er destijds dus niet in.

De Tour de France is weer achter de rug en voor velen coureurs hangt de fiets weer voor eventjes aan de haak. Voor veel toeschouwers was de passage van de reclamewagens al een hoogtepunt op zich. Nog voor de renners voorbijrijden, zijn ze telkens getuige van een 20 kilometer lange parade die ongeveer 45 minuten duurt. Miljoenen gratis voorwerpen worden tijdens de stoet in het publiek gegooid. De parade bestaat uit zo’n 160 versierde wagens, en adverteerders hebben tot een half miljoen euro over voor een plaatsje in deze karavaan.

Een van de populairste melodieuze gitaarpop-bandjes van de Britste eilanden: The Housemartins. De groep besluit nog voor de echte successen beginnen, in 1988 te stoppen. Hun grootste hit zal altijd Caravan of Love blijven, een cover van  Isley-Jasper-Isley. Een minder bekende hit van hen – The Mighty Ship – doet nochtans ook een belletje rinkelen. Het werd dan ook gebruikt als de begintune van het Vlaamse sketchprogramma Buiten De Zone.

De smaak van voedsel proef je uiteraard met je tong. Verdeeld over de tong zitten meerdere zones met smaakpapillen. Elke zone ‘proeft’ of iets zoet, zout, zuur of bitter is. Als smaakpapillen een vieze smaak proeven wordt het eten vaak uitgespuugd. Smaakpapillen op de tong beschermen het lichaam dus tegen ziek worden.

Het snoepgoed Toxic Waste gaat er prat op dat ze de zuurste snoepjes zijn ter wereld. Zo zuur zelfs, dat het de beschermende glazuurlaag rondom je tanden kan doen wegsmelten als sneeuw voor de zon. Op de verpakking staat zelfs een waarschuwing om er geen twee tegelijk in je mond te steken.  Geen wonder dat de verpakking er dan ook uitziet als een trommel van giftig afval.

Britney Spears en haar autotune-kwaliteiten lijken al een eeuwigheid mee te gaan en toch heeft ze in haar ganse carrière nog maar één Grammy binnengerijfd.  In 2005 won ze namelijk het beeldje in de categorie Best Dance Recording voor de clip Toxic.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur